Yoga


Wat is yoga ?

Yogabeoefening gaat over de verbinding tussen lichaam en geest. Het is een manier om die verbinding te ontwikkelen m.b.t het bewustzijn van je gevoel en je bewegingen, je houding en je ademhaling maar ook m.b.t. het bewust richten van je aandacht, ontspanning en de stilte in jezelf. Dit doe je d.m.v. een grote diversiteit aan oefeningen. Na een yogales voel je dat je wat gedaan hebt. Dat hoort erbij.

Wat doen we precies in de yogalessen ?

De lessen zijn gevuld met oefeningen die elkaar afwisselen, al dan niet in serie opeenvolgend. Elke les is anders maar de basis is altijd hetzelfde. De ene les is meer gericht op oefeningen voor de rug, terwijl de andere les meer oefeningen van het bekken heeft of juist de nek, schouders en de armen meer aan bod komen. Daarbij zijn er balans, concentratie en kracht oefeningen en strekkingen. Ook doen we zachte voor- en achterover buigingen met de wervelkolom. Meestal op het einde van de les is er een totale ontspanning. Regelmatig beginnen we de les met een korte meditatie van 5 minuten. In mijn wat langere lessen eindig ik de lessen met een meditatie van 10 minuten. Luisteren naar je lichaam staat in de lessen altijd voorop.

Er zijn vele vormen van yoga, teveel om in deze korte beschrijving op te nemen. Deze yogalessen zijn een mix van staande, zittende en liggende oefeningen op de mat. Het is dus van belang dat je goed kan staan, zitten en liggen op een mat. De basis van de lessen zijn volgens de Indiase hatha yoga maar hier en daar leent de docent soms oefeningen uit een andere yogavorm.

Klachten aan je lichaam

Als je last hebt van serieuze klachten aan je lichaam is het verstandig om eerst een fysiotherapeut of arts te raadplegen om er zeker van te zijn dat yoga goed is voor je.

Bij de meeste rugklachten zijn rustige yogalessen heilzaam omdat je de rugwervels rekt en strekt, waardoor er ruimte vrijkomt in de wervels en spieren van de rug. Bovendien leer je, hoe je de houdingen goed doet en hoe niet. Bij mensen met hernia wordt aangeraden om geen draaibewegingen te doen met de wervelkolom.

Er zijn diverse universitaire onderzoeken gedaan naar de voordelen van yoga en meditatie op de gezondheid. Op google zijn de resultaten van die onderzoeken goed vindbaar. Yoga is goed voor het verlagen van je bloeddruk en je hartslag en door yoga kan je heel goed stress verminderen.