Stoelyoga


Maak je lijf weer goed voelbaar

Foto: Michiel Schatborn

Bij het woord “stoelyoga” hebben mensen vaak gelijk een oordeel zonder dat ze ervaring ermee hebben. Een goede stoelyoga les heeft gunstige effecten op je lichaam, geest, energie en humeur. Er zijn diverse vormen van yoga in een stoel. Een ervan is de stoelyoga in bedrijven op kantoor en een andere vorm is stoelyoga voor senioren maar er is ook rolstoelyoga.

In bedrijven:  Als je veel achter de computer werkt of onderhevig bent aan stress op het werk komt dat je lichaam en geest niet ten goede. Lichamelijke klachten zoals RSI en hoofdpijn zijn daar regelmatig het resultaat van. Yoga helpt tegen dit soort klachten. In bedrijven is het niet altijd mogelijk om op een mat yoga te doen door ruimte en tijdgebrek. Stoelyoga op kantoor is daarom een fantastisch alternatief. Het kan in sessies van bv. 20, 30, 45 of 60 minuten en je hoeft je er niet voor om te kleden. Neem gerust contact op als u interesse heeft voor yoga of stoelyoga op kantoor.

Voor senioren: Een andere vorm van stoelyoga is de stoelyoga voor senioren. Senioren voelen zich niet altijd comfortabel in de houdingen op een matje op de grond.  Zitten of staan op een mat kan door bv. heup- of knieklachten onaangenaam aanvoelen.  Voor mensen zittend in de stoel zijn er ook zonnegroeten en andere yogaseries. Er zijn veel fijne oefeningen te doen op een stoel. Mensen vinden het prettig omdat de effecten zo ontspannend zijn. Yoga in de stoel bestaat ook uit ademtechnieken, series van allerlei bewegingen, stretches, torsies en meditaties.

Rolstoelyoga: Nog een vorm van stoelyoga is de yoga voor mensen die somatische klachten hebben door bv. een CVA. Dit is een speciale vorm van stoelyoga. Er wordt gebruik gemaakt van vrijere bewegingen, bv. op muziek en er worden meer ervaringen uitgewisseld.

(Omdat mijn eigen moeder aan haar linkerzijde verlamd is, en ik sinds 4 jaar 15 a 20 uur per week voor haar zorg in het verpleeghuis, heb ik ook ervaring opgedaan met deze doelgroep) . Ik geef ook les aan mensen in een rolstoel.

NB. De stoelyoga voor senioren die zelf kunnen staan en lopen zijn andere lessen dan de stoelyoga aan mensen die in een rolstoel zitten.


Sinds 2017 geef ik op dinsdagochtend tussen 11:00 en  12:00 uur stoelyoga voor senioren in de Cliffordstudio, Cliffordstraat 38 in Amsterdam en die groep is inmiddels al een tijdje vol. Er is een wachtlijst.

Een andere les, waar wel plek is, is op vrijdagochtend 10:30 tot 11:30 in het speeltuingebouwtje in het Bilderdijkpark. Dit zijn gesubsidieerde lessen voor 55plussers van MBVO. Proefles is gratis. Meer info: Agenda 2020