Stoelyoga


Maak je lijf weer goed voelbaar

Foto: Michiel Schatborn

Bij het woord “stoelyoga” hebben mensen vaak gelijk een oordeel zonder dat ze ervaring ermee hebben. Een goede stoelyoga les heeft gunstige effecten op je lichaam, geest, energie en humeur. Er zijn diverse vormen van yoga in een stoel. Een ervan is de stoelyoga in bedrijven op kantoor en een andere vorm is stoelyoga voor senioren maar er is ook rolstoelyoga en yoga in zorgcentra. 

In bedrijven:  Als je veel achter de computer werkt of onderhevig bent aan stress op het werk komt dat je lichaam en geest niet ten goede. Lichamelijke klachten zoals RSI en hoofdpijn zijn daar regelmatig het resultaat van. Yoga helpt tegen dit soort klachten. In bedrijven is het niet altijd mogelijk om op een mat yoga te doen door ruimte en tijdgebrek. Stoelyoga op kantoor is daarom een fantastisch alternatief. Het kan in sessies van bv. 20, 30, 45 of 60 minuten en je hoeft je er niet voor om te kleden. Neem gerust contact op als u interesse heeft voor yoga of stoelyoga op kantoor.

Voor senioren: Een andere vorm van stoelyoga is de stoelyoga voor senioren. Senioren voelen zich niet altijd comfortabel in de houdingen op een matje op de grond.  Zitten of staan op een mat kan door bv. heup- of knieklachten onaangenaam aanvoelen.  Voor mensen zittend in de stoel zijn er ook zonnegroeten en andere yogaseries. Er zijn veel fijne oefeningen te doen op een stoel. Mensen vinden het prettig omdat de effecten zo ontspannend zijn. Yoga in de stoel bestaat ook uit ademtechnieken, series van allerlei bewegingen, stretches, torsies en meditaties.

Stoelyoga in de zorg:  Meestal zijn dit gemengde groepen qua niveau. Denk hierbij aan ouderen met een lichte vorm van dementie en/of mensen met somatische klachten (door bv. een CVA.)  Deze stoelyogalessen zijn anders omdat deze mensen fysiek en mentaal anders functioneren door hun situatie. Het is fijn om mensen in deze groepen te helpen met bewegen op een manier die hen een gevoel geeft dat ze echt iets gedaan hebben. Wat ik in dit soort groepen merk is dat mensen echt een heel ontspannen gevoel ervaren na een stoelyogales.


Sinds 2017 geef ik op dinsdagochtend tussen 11:00 en  12:00 uur stoelyoga voor senioren in de Cliffordstudio, Cliffordstraat 38 in Amsterdam en die groep is inmiddels al een tijdje vol. Er is een wachtlijst. Op het WG terrein is de stoelyogagroep bijna vol zie: Agenda 2021

In Huis van de wijk Het Anker in Slotervaart ben ik net een nieuwe groep aan het opbouwen. Daar heb ik dus nog plek. De lessen zijn voor 55plussers en kosten € 7,- per maand. Voor meer info: Agenda 2021